Orzoto s mladim graškom i mentom
Sastojci :
Šalica ječma ( oko 200 grama)
400 grama mladog graška ( koristite zaleđeni ako nemate svježi)
Manja vezica mente
100 grama baby špinata ( oko 2 šake)
Poriluk
2 režnja češnjaka
1 ½ litra povrtnog temeljca
Sok i korica pola limuna
Malo maslinovog ulja, začini po želji ( sol,papar, dimljena crvena paprika, harissa)
Postupak:
Prvo odvojite polovicu graška i kratko ga blanširajte. 3-4 minute će biti dovoljne. Nakon vrele, odmah ga potopite u što hladniju vodu da prekinete termičku obradu.
Ocijedite ga pa zajedno sa špinatom, sokom limuna i mentom stavite u blender. Dodajte malo vode (3,4 žlice)
Kratko blendajte, ne želimo dobiti skroz glatku pastu , u redu je ako vam ostane i malo komadića. Ostavite sastrane.
Narežite poriluk te ga dinstajte u širokoj posudi na malo maslinovog ulja. Kad je poriluk omekšao, dodajte ječam, sitno sjeckani češnjak i začine pa dinstajte još minutu ili dvije, dok ne osjetite miris ječma i češnjaka. Prelijte sa malo vrućeg temeljca i dovedite do vrenja. Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Temeljac dodajite postepeno, kako vam ječam upija tekućinu. Ne trebate baš biti oprezni kao kod rižota ali je ipak bolje da ne dodate svu tekućinu odjednom.
Nakon pola sata dodajte ostatak mladog graška i kuhajte još 10ak minuta.
Ako vam ječam popije sav temeljac, slobodno dodajte malo vode. Kad su ječam i grašak gotovi, dodajte zblendanu smjesu špinata, mente i graška i dobro promiješajte. Sad dodajte i naribanu koricu limuna i sklonite s vatre. Pustite da odmori 2,3 minute i poslužite toplo.
Ja sam ga jela i sutradan, samo kad ga grijete dodajte malo vode i zagrijte na skroz laganoj vatri.
...
Dobar tek i veliko hvala autorici :)
Njezine zaista predivne, prefine i kreativne kulinarije pratite na
https://www.instagram.com/burbon_i_borovnice/
Pridružit se #kuhamdoma - podijeli što kuhaš & inspiriraj druge na >
https://tinyurl.com/kuhamdoma
#kulturaprehrane #kuhamdoma