Listopad 2017.
01.10.
31.10.

Radionice

Putovanje u vremenu na kockici čokolade i zrnu kave
13.02.2015

Povijest i priče o čokoladi i kavi

Od kakao zrna koje se povezivalo s bogovima, čokolada kakvu danas poznajemo prošla je dug put. U Srednjoj Americi, domu kakaovca, smatralo se da napitak od kakaa daje moć nad ženama onome koji ga pije, a i danas svjedočimo brojnim teorijama o moći čokolade. Španjolski osvajači dovode kakao u Europu gdje napitak brzo postaje omiljen na kraljevskim dvorovima, a engleskim, nizozemskim i francuskim osvajanjima kakaovac se širi svijetom, počinje se prerađivati i polako postaje slatki užitak koji danas uveseljava milijune ljudi diljem svijeta.

Za razliku od porijekla čokolade, kava nam dolazi iz Afrike, probija se na Bliski Istok i, zahvaljujući trgovini, ulazi u Europu. Nastala je slučajnim kuhanjem zrnaca kave za koja se smatralo da čovjeku vraćaju vitalnost. Od 15. stoljeća, od kada postoje najraniji zapisi konzumiranja kave, napitak je, baš kao i čokolada, prošao dalek put – od afričkog zrna do današnje šalice kave. Gastroblogerica, zaljubljenica u slastičarstvo, Anja Bajt, ispričat će vam najljepšu priču o kavi i čokoladi!

 

Vrijeme:
13.02.2015., 18:30 – 19:00 h

Mjesto:
HDLU (Džamija), Trg žrtava fašizma, Zagreb

Cijena:
besplatno

Mala VINSKA škola
30.10.2017
Prošle radionice

Projekti

© Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o. 2017 - sva prava pridržana
  • Centar za kulturu prehrane
  • Nazorova 18
  • HR - 10 000 Zagreb
  • +385 91 481 4466
  • +385 1 481 4463