Svibanj 2017.
01.05.
31.05.
4.
9.
Ciklus radionica
09.05.2017 do 09.04.2017
13.
15.
Ciklus radionica
15.05.2017 do 26.04.2017
16.
Radionica
16.05.2017
17.
Radionica
17.05.2017
18.
22.
Radionica
22.05.2017
23.
Radionica
23.05.2017
24.
Radionica
24.05.2017
25.
29.
31.
Radionica
31.05.2017

Radionice

Putovanje u vremenu na kockici čokolade i zrnu kave
13.02.2015

Povijest i priče o čokoladi i kavi

Od kakao zrna koje se povezivalo s bogovima, čokolada kakvu danas poznajemo prošla je dug put. U Srednjoj Americi, domu kakaovca, smatralo se da napitak od kakaa daje moć nad ženama onome koji ga pije, a i danas svjedočimo brojnim teorijama o moći čokolade. Španjolski osvajači dovode kakao u Europu gdje napitak brzo postaje omiljen na kraljevskim dvorovima, a engleskim, nizozemskim i francuskim osvajanjima kakaovac se širi svijetom, počinje se prerađivati i polako postaje slatki užitak koji danas uveseljava milijune ljudi diljem svijeta.

Za razliku od porijekla čokolade, kava nam dolazi iz Afrike, probija se na Bliski Istok i, zahvaljujući trgovini, ulazi u Europu. Nastala je slučajnim kuhanjem zrnaca kave za koja se smatralo da čovjeku vraćaju vitalnost. Od 15. stoljeća, od kada postoje najraniji zapisi konzumiranja kave, napitak je, baš kao i čokolada, prošao dalek put – od afričkog zrna do današnje šalice kave. Gastroblogerica, zaljubljenica u slastičarstvo, Anja Bajt, ispričat će vam najljepšu priču o kavi i čokoladi!

 

Vrijeme:
13.02.2015., 18:30 – 19:00 h

Mjesto:
HDLU (Džamija), Trg žrtava fašizma, Zagreb

Cijena:
besplatno

Prošle radionice

Projekti

© Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o. 2017 - sva prava pridržana
  • Centar za kulturu prehrane
  • Nazorova 18
  • HR - 10 000 Zagreb
  • +385 91 481 4466
  • +385 1 481 4463