Srpanj 2019.
01.07.
31.07.
3.
Radionica
03.07.2019
5.
Radionica
05.07.2019
6.
Radionica
06.07.2019
10.
Radionica
10.07.2019
11.
Radionica
11.07.2019
12.
Radionica
12.07.2019
13.
Radionica
13.07.2019
18.
Radionica
18.07.2019
20.
Poklon bon

Radionice

Putovanje u vremenu na kockici čokolade i zrnu kave
13.02.2015

Povijest i priče o čokoladi i kavi

Od kakao zrna koje se povezivalo s bogovima, čokolada kakvu danas poznajemo prošla je dug put. U Srednjoj Americi, domu kakaovca, smatralo se da napitak od kakaa daje moć nad ženama onome koji ga pije, a i danas svjedočimo brojnim teorijama o moći čokolade. Španjolski osvajači dovode kakao u Europu gdje napitak brzo postaje omiljen na kraljevskim dvorovima, a engleskim, nizozemskim i francuskim osvajanjima kakaovac se širi svijetom, počinje se prerađivati i polako postaje slatki užitak koji danas uveseljava milijune ljudi diljem svijeta.

Za razliku od porijekla čokolade, kava nam dolazi iz Afrike, probija se na Bliski Istok i, zahvaljujući trgovini, ulazi u Europu. Nastala je slučajnim kuhanjem zrnaca kave za koja se smatralo da čovjeku vraćaju vitalnost. Od 15. stoljeća, od kada postoje najraniji zapisi konzumiranja kave, napitak je, baš kao i čokolada, prošao dalek put – od afričkog zrna do današnje šalice kave. Gastroblogerica, zaljubljenica u slastičarstvo, Anja Bajt, ispričat će vam najljepšu priču o kavi i čokoladi!

 

Vrijeme:
13.02.2015., 18:30 – 19:00 h

Mjesto:
HDLU (Džamija), Trg žrtava fašizma, Zagreb

Cijena:
besplatno

Zdrave slastice
18.07.2019
Prošle radionice

Projekti

© Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o. 2019 - sva prava pridržana
  • Centar za kulturu prehrane
  • Nazorova 18
  • HR - 10 000 Zagreb
  • +385 91 481 4466