Poklon bon

Radionice

Kinookus dovodi Pelješki varenik u Centar za kulturu prehrane!
20.05.2016

Udruga Kinookus ima čast i zadovoljstvo pozvati vas na konferenciju za medije prezidija Pelješkog varenika, u petak 20. svibnja u 11 sati, u prostorijama Centra za kulturu prehrane u Zagrebu, Nazorova 8.

Na konferenciji će govoriti:

predstavnici četiriju obitelji vinara s Pelješca (Bartulović, Bogoević-Marušić, Miloš i Vukas) koje su pokrenule prvi Slow Food prezidij u Dubrovačko-neretvanskoj županiji;

Ivo Kara-Pešić, predsjednik udruge Kinookus;

Michele Rumiz, referent Slow Fooda za Balkan.

 

Pelješki varenik

Varenik je dragocjeni sirup koji se dobiva dugotrajnim iskuhavanjem mošta najkvalitetnijeg grožđa autohtone hrvatske sorte Plavac mali. Ručno obrađivan u pelješkom krajoliku tradicionalnih terasa od suhozida, bojom će varirati od krvavo crvene do tamne karamele, a okusa slatkog i voćnog s notama meda i tamne čokolade.

Vratimo se nakratko u prošlost: još od XV. stoljeća od varenika se, dodavanjem brašna, badema, kore naranče i začina, priprema kraljica dubrovačkih slastica - mantala. Varenik je najvažniji sastojak specijaliteta poput pašticade (vrste kuhane govedine), “šporkih” makarula, začin salatama i “tajni” dodatak rižotima, brudetima, jelima od divljači itd.

 Prezidij

Samo nekoliko obitelji još uvijek proizvodi varenik i nemoguće ga je pronaći na tržištu. Uvjerena u ekonomski i kulturni potencijal proizvoda za lokalnu zajednicu, grupa mladih lokalnih vinara nastoji oživjeti njegovu proizvodnju. Oni ulažu vrijeme i sredstva u povećanje proizvodnje, uvodeći sitne inovacije kako bi jamčili visoke standarde kvalitete, ostajući pritom vjerni tradicionalnom receptu.

Prezidij radi zajedno s proizvođačima i lokalnim partnerom, udrugom Kinookus, na definiranju protokola proizvodnje koji će kombinirati tradiciju i inovaciju, s ciljem promocije varenika u Hrvatskoj i inozemstvu. Prezidij je pokrenut u okviru ESSEDRA projekta koji promovira Slow Food, a sufinancira Europska unija preko Opće uprave za proširenje (DG Enlargement). Cilj projekta potpora je europskim integracijskim procesima Balkana i Turske kroz jačanje civilnog društva i njegovih sposobnosti utjecanja na politike i sposobnosti promicanja održivih modela ruralnog razvoja.

 

Slow Food prezidiji lokalni su projekti pomoći malim poljoprivrednicima u cilju očuvanja visokokvalitetnih tradicijskih proizvoda.

 

Slow Food fondacija za bioraznolikost promovira i koordinira više od 450 prezidija u svijetu.

 

Proizvođači

Mario Bartulović

Marijeta Čalić i Denis Bogoević-Marušić

Ivan i Josip Miloš

Dubravko Vukas

 

Više o projektu ESSEDRA: essedra.com

 

Za više informacija:

Doris Mudrovčić, udruga Kinookus - projekt ESSEDRA

M: 098 826843

E: kinookus@gmail.com

 

Marijeta Čalić, koordinatorica prezidija

E: vinarija.kriz@gmail.com

Prošle radionice

Projekti

© Biotechnicon poduzetnički centar d.o.o. 2020 - sva prava pridržana
  • Centar za kulturu prehrane
  • Nazorova 18
  • HR - 10 000 Zagreb
  • +385 91 481 4466