Siječanj 2023.
01.01.
31.01.
Ciklus radionica
Svakodnevno
Ciklus radionica
Svakodnevno
11.
12.
14.
16.
Radionica
16.01.2023
17.
Radionica
17.01.2023
23.
Radionica
23.01.2023
24.
Radionica
24.01.2023
28.
30.
Radionica
30.01.2023
Poklon bon

Radionice

Kinookus dovodi Pelješki varenik u Centar za kulturu prehrane!
20.05.2016

Udruga Kinookus ima čast i zadovoljstvo pozvati vas na konferenciju za medije prezidija Pelješkog varenika, u petak 20. svibnja u 11 sati, u prostorijama Centra za kulturu prehrane u Zagrebu, Nazorova 8.

Na konferenciji će govoriti:

predstavnici četiriju obitelji vinara s Pelješca (Bartulović, Bogoević-Marušić, Miloš i Vukas) koje su pokrenule prvi Slow Food prezidij u Dubrovačko-neretvanskoj županiji;

Ivo Kara-Pešić, predsjednik udruge Kinookus;

Michele Rumiz, referent Slow Fooda za Balkan.

 

Pelješki varenik

Varenik je dragocjeni sirup koji se dobiva dugotrajnim iskuhavanjem mošta najkvalitetnijeg grožđa autohtone hrvatske sorte Plavac mali. Ručno obrađivan u pelješkom krajoliku tradicionalnih terasa od suhozida, bojom će varirati od krvavo crvene do tamne karamele, a okusa slatkog i voćnog s notama meda i tamne čokolade.

Vratimo se nakratko u prošlost: još od XV. stoljeća od varenika se, dodavanjem brašna, badema, kore naranče i začina, priprema kraljica dubrovačkih slastica - mantala. Varenik je najvažniji sastojak specijaliteta poput pašticade (vrste kuhane govedine), “šporkih” makarula, začin salatama i “tajni” dodatak rižotima, brudetima, jelima od divljači itd.

 Prezidij

Samo nekoliko obitelji još uvijek proizvodi varenik i nemoguće ga je pronaći na tržištu. Uvjerena u ekonomski i kulturni potencijal proizvoda za lokalnu zajednicu, grupa mladih lokalnih vinara nastoji oživjeti njegovu proizvodnju. Oni ulažu vrijeme i sredstva u povećanje proizvodnje, uvodeći sitne inovacije kako bi jamčili visoke standarde kvalitete, ostajući pritom vjerni tradicionalnom receptu.

Prezidij radi zajedno s proizvođačima i lokalnim partnerom, udrugom Kinookus, na definiranju protokola proizvodnje koji će kombinirati tradiciju i inovaciju, s ciljem promocije varenika u Hrvatskoj i inozemstvu. Prezidij je pokrenut u okviru ESSEDRA projekta koji promovira Slow Food, a sufinancira Europska unija preko Opće uprave za proširenje (DG Enlargement). Cilj projekta potpora je europskim integracijskim procesima Balkana i Turske kroz jačanje civilnog društva i njegovih sposobnosti utjecanja na politike i sposobnosti promicanja održivih modela ruralnog razvoja.

 

Slow Food prezidiji lokalni su projekti pomoći malim poljoprivrednicima u cilju očuvanja visokokvalitetnih tradicijskih proizvoda.

 

Slow Food fondacija za bioraznolikost promovira i koordinira više od 450 prezidija u svijetu.

 

Proizvođači

Mario Bartulović

Marijeta Čalić i Denis Bogoević-Marušić

Ivan i Josip Miloš

Dubravko Vukas

 

Više o projektu ESSEDRA: essedra.com

 

Za više informacija:

Doris Mudrovčić, udruga Kinookus - projekt ESSEDRA

M: 098 826843

E: kinookus@gmail.com

 

Marijeta Čalić, koordinatorica prezidija

E: vinarija.kriz@gmail.com

Prošle radionice