Naša radionica će istražiti kako tradicionalni recepti i sastojci mogu biti transformirani u jedinstvena i suvremena jela. Jedan od najvažnijih aspekata dalmatinske kuhinje su svježi i kvalitetni sastojci. Na radionici ćemo istražiti kako prepoznati i odabrati najbolje sastojke za svako jelo. Jedan od ključnih elemenata modernog pristupa dalmatinskoj kuhinji je eksperimentiranje s lokalnim sastojcima i tehnikama kuhanja. Proći ćemo kroz proces odabira najsvježijih namirnica s tržnica, uključujući svježu ribu, maslinovo ulje, začine i još mnogo toga, te demonstrirati kako ih kombinirati na neočekivane načine.
Otkrit ćemo zašto je dalmatinska kuhinja prepoznata kao jedna od najzdravijih i najukusnijih na svijetu te kako možemo integrirati principe ove kuhinje u svakodnevnu prehranu. Radionica će također uključivati praksu kuhanja, gdje ćete imati priliku sami sudjelovati i isprobati jela. Naučit ćete tehnike pripreme koje će vam omogućiti da reproducirate moderna dalmatinska jela u udobnosti vlastite kuhinje.
Naučiti će te:
– Filtetiranje i obrada ribe
– Upoznati se sa dalmatinskim začinima i samoniklim biljem
– Pravilna priprema tjestenine, palente
– Izrada aromatiziranih ulja
– Plating (Serviranje)
– Pravilna organizacija kuhinje, pripreme i prostora
Jela :
– Skuša, Ljutika, Daikon, Kapari, Motar
– Svinjska Koljenica, Palenta, Ulje od Vlasca, Paski(Izdanci Češnjaka)
– Orecchiette, Dimljene dagnje, Mladi sir, Smeđi maslac
– Lignja, Žumanjak, Panceta, Čimulice
– Skuta, Bademi, Smokve, Med